Hypnoterapi behandling

Der er stor forskel på at opsøge en hypnotisør og en hypnoterapeut. En hypnotisør kan hjælpe folk til slappe dybt af, komme i hypnose og i denne tilstand give dem en masse gode, positive forslag – suggestioner – til forandring, eller motivation til ændring.

En hypnoterapeut kan tillige arbejde terapeutisk med hypnose. Der er mange værktøjer; et af de almindeligste er, at du tidsmæssigt bliver ført tilbage til tidligere hændelser i dit liv og får hjælp til at ændre dem, tilføre voksne ressourcer, eller nye synsvinkler på dem. I hypnoterapi arbejdes også med forslag (suggestioner) og redskaber fra f.eks. gestalt- eller indre barn terapi, og reframing teknikker, regresion og progresion. Hypnoterapi har vist sig utrolig effektiv til ændring af gamle vaner, fastlåste holdninger samt behandling af uønskede følelser og adfærdsmønstre.

Hvordan virker hypnoterapi?

Når der sker os noget, husker vi det, og lærer en bestemt opførsel, der virker som en reaktion, på det der skete. Hver gang noget lignende sker, aktiveres og gentages vores fysiske og følelsesmæssige reaktion, der er tilnyttet den bestemte hændelse i vores hukommelse.
 
I nogle tilfælde er vores reaktion usund. I nogle former for hypnoterapi kan vi som uddannede hypnoterapeuter:

  • hjælpe dig til at huske hændelsen, der førte til den første reaktion
  • adskille hukommelsen fra den tillærte reaktion, og
  • erstatte usunde reaktioner med nye, sundere reaktioner.

Under hypnosen slapper din krop af, og dine tanker bliver mere fokuserede. Ligesom andre afslappelsesteknikker sænker hypnose blodtrykket og hjertefrekvensen og ændrer bestemte typer hjerneaktivitet. I denne afslappede tilstand føler man sig fysisk godt tilpas, og helt vågen mentalt, og man kan være meget modtagelig over for forslag og input.
 
Hvis du f.eks. prøver at stoppe med at ryge, kan en hypnoterapeuts forslag måske hjælpe til at overbevise dig om, at du ikke kan lide smagen af cigaretter i fremtiden. Nogle mennesker er mere modtagelige og responderer bedre på hypnoterapi og hypnotiske forslag end andre.
 
Der findes flere stadier i hypnose, der anvendes i hypnoterapien:

  • Indgrænse eller definere problemet
  • Blive afslappet og derefter modtagelig (at være dybt engageret og lydhør overfor hypnoterapeutens ord eller billeder)
  • Dissociation (at “slippe” kritiske tanker)
  • Respondere (at tage imod hypnoterapeutens forslag)
  • At vende tilbage til den almindelige bevidsthed
  • At reflektere eller tænke over oplevelsen